UniHack - cadrul ideal pentru dezvoltarea de aplicații civice

Prima ediție a hackathon-ului internațional UniHack s-a desfășurat în acest weekend în Timișoara, unde 100 de studenți și elevi pasionați de IT s-au adunat pentru a dezvolta proiecte hardware sau software în 48 de ore.

 

Sub îndrumarea mentorilor și a reprezentanților companiilor partenere, participanții au programat zi și noapte pentru a își implementa ideile. În plus, ei au putut face primii pași folosind tehnologiile Git, respectiv Docker, în cadrul unor workshop-uri pentru începători.

 

Mai multe proiecte realizate în acest sfârșit de săptămână s-au concentrat pe integrarea tehnologiei în viața de zi cu zi a oamenilor sau pe rezolvarea unor probleme civice. Iată câteva exemple:

 

  • Smart Collector - o soluție de monitorizare a coșurilor de gunoi din oraș, pentru a ști când trebuie colectat gunoiul. Sistemul este format dintr-un senzor hardware, o aplicație web și una mobilă.
  • Wave - o aplicație ce oferă o alternativă la comenzi vocale, permițându-ți să controlezi telefonul sau computerul de bord al mașinii folosind mișcări ale mâinii.
  • Karen the Drone - o platformă web ce permite supravegherea și investigarea unor puncte de interes folosind drone.

 

Premiul cel mare, obiecte în valoare de peste 1000 de euro, a fost câștigat de o echipă timișoreană, Make Romania Great Again (formată din Laura Vasilie, Denis-Eusebiu Lazar, Raul Gherasim, Darius-Flavius Costolas, Alexandru Zagrean). Aceștia au dezvoltat proiectul Parlamentarul meu, o aplicație care centralizează datele despre parlamentari și îi pune în contact cu cetățenii. Informații despre activitatea parlamentarilor sunt agregate în platformă și sunt oferite utilizatorilor într-un mod accesibil, inclusiv sub forma unor statistici.

 

UniHack a fost organizat de Liga AC și Asociația Banat IT, cu sprijinul Facultății de Automatică și Calculatoare, al Universității Politehnica din Timișoara și al sponsorilor: Continental, SafeFleet, Visma, Here Technologies.